1. Ce este un material biodegradabil ?
Un material este considerat biodegradabil dacă se va descompune sub acțiunea microorganismelor.
2. Cum este definită compostarea?
Compostarea reprezintă procesul de descompunere și transformare a substanțelor organice solide de către microorganisme (în principal bacterii și fungi) într-un material stabil, care poate fi valorificat (în funcție de caracteristici) în agricultură, în locul îngrășămintelor chimice sau în lucrări de îmbunătățiri funciare (ameliorarea solului).
3. Ce plante sunt folosite pentru realizarea produselor biodegradabile-compostabile ?
Aproape toate plantele cu un conținut crescut de amidon pot fi folosite pentru realizarea de produse compostabile. Cel mai des folosit în momentul de față este porumbul, dar pot fi realizate și din cartof, orez sau sfeclă.
4. De unde știu că un produs este compostabil?
Legea obligă ca pe toate ambalajele biodegradabile și compostabile să apară precizarea privind Standardul EN 13432. Standardul european EN 13432 definește caracteristicile pe care trebuie să le îndeplinească un produs pentru a fi declarat compostabil: să fie biodegradabil în condiții de compostare, să se descompună complet într-un singur ciclu de compostare, să nu aibă efecte toxice asupra mediului, să nu aibă efecte negative asupra întregului proces de compostare.
5. Ce se întâmplă cu produsele compostabile care ajung în mediu ?
Compostarea este o metodă foarte simplă și presupune descompunerea în siguranță a materiilor organice cum ar fi: fructe, resturi vegetale, frunze, iarbă, crengi etc. În mediul de compostare acestea se descompun în compost sau humus, care este un fertilizator organic, bogat în nutrienți. Acesta poate fi folosit mai apoi în agricultură, are o eliberare lentă și ajută la creșterea următoarelor generații de fructe și legume.
Ambalajele noastre au la bază resurse rapid regenerabile, cum ar fi amidonul de porumb sau trestia de zahăr, spre deosebire de cele din plastic de unică folosință, care au la bază petrol. Procesul de producție este unul prietenos cu mediul, emisiile de carbon fiind reduse cu 30%-85% față de cele emise în fabricarea plasticului. Acest lucru le face încă din prima lor etapă de viață mult mai prietenoase cu mediul.
6. Pentru ambalajele biodegradabile se plătesc taxe suplimentare ?
Pentru ambajajele biodegradabile categoric NU se plătesc taxe suplimentare. Din contră au fost introduse noi măsuri ce vizează reducerea consumului de pungi de plastic. Astfel, în România s-a decis majorarea ecotaxei pentru pungi de plastic de la 0,1 lei, valoare utilizată până de curând, la 0,15 lei pe bucată. În același timp pe lângă majorarea ecotaxei, s-a stabilit și faptul că se vor taxa de-acum toate pungile de plastic, indiferent de grosime sau de forma lor.